Turisti a bežci na Silvestra doma sedieť nebudú

30.12.2011 Prešov

Prešov 29. decembra (TASR) – Priaznivci turistiky zo šarišského regiónu neplánujú oslavovať Silvester doma pri televízoroch a pohodlie v domácnostiach vymenia za pobyt v prírode. Podobný zámer pripravujú prešovskí bežci, ktorí organizujú preteky.
Organizátori podujatia Silvester na hrade Šariš očakávajú na hradnom nádvorí stovky priaznivcov turistiky i obdivovateľov histórie. Akciu pripravuje Klub slovenských turistov Lokomotíva Prešov v spolupráci s Mestským úradom vo Veľkom Šariši.
\"V posledných rokoch sa na Silvestra na hrade schádza vyše 500 ľudí. Už pri vchode na nádvorie dostávajú deti sladkú odmenu, ktorú im osobne vždy odovzdáva hradná pani Alžbetka,\" povedala organizátorka Stela Čiernohorská. Doplnila, že účastníkom sa potom prihovoria predstavitelia obcí spod Šarišského hradu a pripravená bude aj vatra.
Už viac ako desať rokov sa turisti a priaznivci bežeckého lyžovania v posledný deň roka vydávajú na Silvestrovský lyžiarsky prechod cez Kamennú lúku. Rastislav Perdík z Klubu slovenských turistov Slovan Sabinov uviedol, že zraz účastníkov je o 7.30 h na autobusovej stanici v Sabinove, odkiaľ sa prepravia na štart do Renčišova, kde sa začína približne 15-kilometrová trasa.
\"Keďže nejde o žiadne preteky, túra je vhodná pre každého a vítaní sú aj účastníci bez lyží. Voľným tempom za necelé štyri hodiny absolvujeme trasu údolím riečky Svinka na Dubovické žiabky až na Kamennú lúku, kde si urobíme prestávku,\" spresnil Perdík. Dodal, že na lúke si zvyknú zaspievať národné piesne, zaspomínať na uplynulý rok a potom sa pomaly vracajú do Sabinova.
Turisti z Lipian, ku ktorým sa pridajú aj ďalší obyvatelia mesta, sa na Silvestra vyberú na vrch Minčol. Tento silvestrovský výstup organizujú už desiatky rokov a na posledných ročníkoch sa zúčastňuje okolo 200 turistov. K Lipancom sa však pridávajú aj obyvatelia okolitých obcí.
Tradičnou bodkou za prešovskou atletickou sezónou je Silvestrovský beh, ktorý organizuje Oblastný bežecký spolok v Prešove. V tomto roku sa bude konať už 26. ročník a usporiadatelia očakávajú účasť približne 80 pretekárov v kategóriách dospelých i veteránov.
\"Prezentácia je o 9. hodine na atletickom štadióne pri ZŠ Šmeralova. Trať povedie tradične po nábreží Torysy a má sedem kilometrov. Najlepší pretekári v každej kategórii dostanú medailu a poháre pre víťazov,\" povedal člen organizačného výboru Ján Jacoš.
Pripomenul, že štart Silvestrovského behu pre všetky kategórie je naplánovaný na 10. hodinu. V prípade priaznivého počasia majú pretekári šancu popasovať sa s traťovým rekordom, ktorý je 22 minút 47 sekúnd.
 

Vyberte región